content

Hidrolik Sistem Nedir?

...
Hidrolik Sistem Nedir?

Hidrolik Sistem Nedir?

Hidrolik Sistemler Nasıl Çalışır? Hidrolik Devre Elemanları Nelerdir?

 

Sizlere hidrolik sistemin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve hangi devre elemanlarından oluştuğu hakkında kısa bir blog yazısı hazırladık. Hidrolik sistemler hakkında bilgi sahibi olmak için bizi takip etmeye devam edin!

  

Hidrolik Nedir?

 

Hidrolik sistemlere geçmeden önce hidroliğin ne demek olduğunu kelime anlamıyla tanımaya çalışalım. Akışkanların mekanik özelliklerini ve davranışlarını inceleyen hidrolik, latince su anlamına gelen “hydro” kelimesinden türetilmiştir. Hidrolik sistemi açıklayacak olursak:

 

Hidrolik sistemler, sıkıştırılamayan akışkanlar kullanılarak; akışkan basıncı, debisi ve yön kontrolü sağlanarak elde edilen enerji ile hareket sağlayabilen sistemlerdir. Bu sistemler dairesel ve açısal olarak hareket edebilirler. Hidrolik sistemler, sürtünmeli sistemlere göre kuvvetleri ve hareketleri daha kolay ve verimli elde edebildiği için endüstriyel uygulamalarda ve makine imalatlarında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 

Hidrolik sistemler günümüzde oldukça yaygın şekilde karşımıza çıkan, basınçlı akışkanın enerjisinin mekanik enerjiye çevirilmesini sağlayan sistemlerdir. Hem sabit hem hareketli uygulamalarda kullanılabilmesi ve büyük kuvvetler üretilmesini mümkün hale getirdiğinden yüksek talep gören sistemlerdir.

 

Yüksek bir güç yoğunluğu gerektiren, hızlı veya karmaşık hareket eden makinelerin tamamen güvenli bir şekilde çalıştırılmasını sağlayan hidrolik sistemlerde ve devrelerde, akışkan olarak genellikle maddesel yağlar kullanılır. Su kullanım alanı metal yüzeylerde pas yapması sebebiyle oldukça dardır.

 

Hidrolik Sistem Nasıl Çalışır?

 

Hidrolik sistemler bir mekanizma veya makineyi basınçlı akışkan güç iletimi ile çalıştıran devre elemanlarına sahiptir. Bu devrelerde akışkan olarak maddesel yağlar kullanılır.

Sistemde yer alan hidrolik pompa, yağı depodan emer ve etki basıncı ile sisteme yönlendirir. Eğer sistem basıncı istenen değerden yüksek ise, depoya basınç ayar valfi aracılığıyla geri döner. Böylece sistem emniyete alınmış olur. Hidrolik pompadan yön kontrol valfine gönderilen yağ, daha sonra hidrolik silindir, hidrolik motor gibi kullanıcı elemanlara yönlendirilir. Basınç ve yağ akış debisi ile hareket eden kullanıcı elemanlar bağlı olduğu mekanizmayı çalıştırır. Mekanizmanın hızı, yağın debi ayarı ile değiştirilebilir ve kullanıcı elemanların ileri- geri hareketinin sağlanması için yağın gidiş-dönüş yolları yön kontrol valfi ile değiştirilebilir.

 

Basitçe; hidrolik pompa elektrik motorundan aldığı tahrik ile tankta bulunan yağı emer ve akışkanın yön,debi,basınç gibi parametrelerinin kontrolü ile iş elemanlarının hareketini sağlaması için valflere yönlendirir. Kullanılan iş elemanları hidrolik silindirler ya da hidromotorlar olabilir. Bahsettiğimiz işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan, akışkanın depolama ve iletim gibi görevlerini üstlenen, devre elemanlarının üzerine akuplajının sağlandığı üniteye ise hidrolik güç ünitesi adı verilir.



 

Hidrolik Sistemler Hangi Kısımlardan Oluşur? 

Hidrolik Devre Elemanları Nelerdir?
 

  • Hidrolik Silindir - Hidrolik Motor vb. gibi kullanıcı elemanlar

  • Yağ deposu

  • Hidrolik Pompalar

  • Valfler

  • Göstergeler ve aksesuarlar

  • Sızdırmazlık elemanları (o-ring, keçe vb.)

  • Bağlantı elemanları (Boru, hortum vb.)

  • Akümülatörler

  • Filtreler

 

MATEGE Makina San.Tic.A.Ş firması olarak, Hidrolik Sistem ve Hidrolik Silindir Tasarım – İmalatını gerçekleştirmekteyiz.

Hem tecrübeli hem de günden güne daha çok gelişen kadromuz ile, Konak-1.Sanayi ve Torbalı-Pancar’daki imalat atölyelerimizde aktif olarak projelerimizi sürdürmekteyiz.

Hidrolik Ünite ve Silindir İmalatı tamamen müşterilerimizin isteğine özel olmakla beraber, farklı tiplerde Silindir ve Ünite üretimlerimiz müşteri memnuniyetine dayalı olmak koşulu ile devam etmektedir.

Tasarım, imalat, bakım ve revizyon işlemlerinde; ihtiyacınız olduğu her aşamada destekçiniz oluyoruz.

 

Hidrolik Sistemler hakkında her şeyi bizi takip etmeye devam ederek öğrenebilirsiniz! 

Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

 

hidrolik, hidrolik silindir, hidrolik sistemler, hidrolik sistem, hidrolik kullanım alanları, hidrolik sistem kullanım alanları, hidrolik nedir, hidrolik sistem nedir, hidrolik devre elemanları, hidrolik devre elemanları nedir, hidrolik pompa, hidrolik motor, valfler, hidrolik valfler, hidrolik ünite, hidrolik silindir tasarımı, hidrolik silindir imalatı, hidrolik ünite imalatı, hidrolik sistem projesi, özel imalat projeleri, özel imalat

 

17 Ağustos 2023 14:15

İŞ ORTAKLARIMIZ